Skip to main content

Case Study

The Trade and Industry Tower in Kai Tak

The Trade and Industry Tower (TI Tower) in Kai Tak is a prominent green building project that consists of a government offices building and a community hall. With a total net operational floor area of around 33,000 square metres, the 22-storey office tower accommodates 9 government bureaux and departments.

Overall view of TI Tower from Concorde Road

Overall view of TI Tower from Concorde Road

View of roof garden

View of photovoltaic panel on upper roof

View of photovoltaic panel on upper roof

Greening on the roof of the community hall

Greening on the roof of the community hall

The building integrates a number of passive design in architecture and active design features which puts strong emphasis on energy conservation and greening. Lush landscaping was planted on the ground floor, elevated walkway and the roof. The office tower has a special vertical green belt on the building façades, a “green ribbon”, which comprised a series of vertical terraces climbing up the office tower to the roof garden. To maximise energy efficiency, the building is connected to the District Cooling System for air-conditioning. This feature also allows us to make use of more space on roof level for greening and photovoltaic panels.

Vertical greening on building façades

Vertical greening on building façades

The building achieves high thermal performance of building envelope by using double glazing as well as both vertical and horizontal sunshades. With this high performance façade system, the energy efficiency of air conditioning can be optimised.

Close up of the vertical sunshades (left) and application of sunshades in different areas of the façade (right) to reduce heat gain and glare.
Close up of the vertical sunshades (left) and application of sunshades in different areas of the façade (right) to reduce heat gain and glare.

Close up of the vertical sunshades (left) and application of sunshades in different areas of the façade (right) to reduce heat gain and glare.

In addition, the building equips with various renewable energy devices, including:

  • Building integrated photovoltaic panels (BIPV);
  • Solar hot water systems;
  • Solar chimney;
  • Solar tracking optic fiber light pipe;
  • Anidolic light pipes; and
  • Daylight sun-tubes
Solar chimney in the basement carpark

Solar chimney in the basement carpark

Solar chimney in the community hall foyer

Solar chimney in the community hall foyer

Outlet of the solar chimney in the community hall roof

Outlet of the solar chimney in the community hall roof

The mechanism of solar chimney
The induced air flow in the carpark

Diagrame showing the mechanism of solar chimney (left). It utilise solar heat to warm up the air at the top of an open shaft, thereby producing natural ventilation of occupied space under the shaft. Computational fluid dynamics diagram showing the induced air flow in the carpark (right)

Solar Tracking Optic Fibre Light Pipes maximise sunlight collection by use of automatic solar tracking devices

Solar Tracking Optic Fibre Light Pipes maximise sunlight collection by use of automatic solar tracking devices

Photo showing the anidolic light pipes in the façade for Building Management Office (left). Diagram showing the anidolic light pipes (right), configured to transmit sunlight horizontally.
Photo showing the anidolic light pipes in the façade for Building Management Office (left). Diagram showing the anidolic light pipes (right), configured to transmit sunlight horizontally.

Photo showing the anidolic light pipes in the façade for Building Management Office (left). Diagram showing the anidolic light pipes (right), configured to transmit sunlight horizontally.

Anidolic light pipe in the Building Management Office providing similar luminosity to traditional lighting

Anidolic light pipe in the Building Management Office providing similar luminosity to traditional lighting

Sun pipes transmit sunlight from the roof of the community hall (left) through high reflective internal surfaces to the multi-purpose hall (right)
Sun pipes transmit sunlight from the roof of the community hall (left) through high reflective internal surfaces to the multi-purpose hall (right)

Sun pipes transmit sunlight from the roof of the community hall (left) through high reflective internal surfaces to the multi-purpose hall (right)

Apart from the above design features, the building also adopted free cooling to office spaces, heat recovery wheel, brushless DC motors for fan coil units, heat recovery from condensate and lift regenerating power to reduce energy consumption and maximise energy efficiency.

Other environmental features adopted in the project include automatic refuse collection system, rainwater collecting and storage system, use of recycled materials, adaptive and modular design for office area, life cycle assessment on structural elements, dripping irrigation system and water saving sanitary fittings.

Refuse disposal inlets for paper and general waste are installed in each floor and inlet for general waste on Ground Floor (top) and a central refuse collection station (bottom) is set at the basement Refuse disposal inlets for paper and general waste are installed in each floor and inlet for general waste on Ground Floor (top) and a central refuse collection station (bottom) is set at the basement
Schematic diagram showing the automatic refuse collection system (ARCS) in TI Tower.  The  system achieves clean and hygienic environment; saves manpower; reduces nuisance work; facilitates recycling of waste paper; and reduces lift traffic loads

Refuse disposal inlets for paper and general waste are installed in each floor and inlet for general waste on Ground Floor (top) and a central refuse collection station (bottom) is set at the basement

Schematic diagram showing the automatic refuse collection system (ARCS) in TI Tower. The system achieves clean and hygienic environment; saves manpower; reduces nuisance work; facilitates recycling of waste paper; and reduces lift traffic loads

The building also features an education path to enable the public to understand and appreciate various sustainable features. Interactive display and signage totem have been established as part of the education path.

Interactive display panels in 1/F lobby to enable the public to learn various sustainable features adopted in TI Tower

Interactive display panels in 1/F lobby to enable the public to learn various sustainable features adopted in TI Tower

Environmental features map in the interactive display showing green features adopted and the benefits of the green features Environmental features map in the interactive display showing green features adopted and the benefits of the green features

Environmental features map in the interactive display showing green features adopted and the benefits of the green features.

With all the above remarkable green building features, the building was awarded Grand Award for Buildings Under Construction in New Buildings Category in 2014 Green Building Award arranged by HKGBC. Also, the building has achieved Platinum rating in the Provisional Assessment Stage of the Building Environmental Assessment Method (BEAM Plus), and will be assessed under the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certification programme.

Top