Sustainability Report 2011
Banner

Energy Saving Design

The Government has been actively promoting green buildings. In 2009 the Development Bureau and the Environment Bureau jointly issued a technical circular which sets out a comprehensive target-based green performance framework for new and existing government buildings with a view to promote green buildings in Hong Kong.

As stated in the technical circular, all new government buildings with construction floor areas of more than 10,000m2 should aim to obtain the second highest grade or above under a locally recognized building environmental assessment system such as Hong Kong Building Environmental Assessment Method (BEAM) developed by the Hong Kong Green Building Council (HKGBC). In addition, all new government buildings with construction floor areas of more than 10,000m2 should aim to outperform the Building Energy Codes issued by the Electrical and Mechanical Services Department (EMSD) by designated percentages.

In view of the above, we have been actively playing an advisory role for relevant bureaux and departments on energy performance. We have been working closely with the EMSD in providing information for benchmarking energy performance of various building types for continuous improvement. In addition, when we work on the design for new development projects we always have strong intentions of applying climate-responsive design and appropriate energy efficient installations to enhance the building's energy performance.

Case Study

Customs Headquarters Building at Tin Chiu Street, North Point

Project Description:

The Customs Headquarters Building is a 34-storey building which provides office accommodation, operational facilities and supporting facilities for the Customs & Excise Department.

Customs Headquarters Building at Tin Chiu Street, North Point
Customs Headquarters Building at Tin Chiu Street, North Point
Photovoltaic Panels at Roof for Electricity Generation
Photovoltaic Panels at Roof for Electricity Generation

Design and Features:

One of the sustainability features of the project is the utilization of renewable energy through:

  • Installation of 60 nos. (110m2 net area) photovoltaic panels with an estimated energy output of 15kW.

The following major energy saving features are adopted for the project:

  • Installation of water-cooled heat rejection system for air-conditioning system;
  • Installation of total energy heat wheel in primary air handling unit;
  • Installation of variable air volume system for air-conditioning system;
  • Installation of CO2 sensors for control of primary air supply;
  • Installation of occupancy & daylight sensors for control of air-conditioning and lighting systems;
  • Installation of high efficiency T5 fluorescent lamps with electronic ballasts;
  • Installation of LED exit signs; and
  • Installation of service-on-demand control for escalators.

Prince of Wales Hospital Extension Block

Project Description:

The project is a new development situated at the original helipad location at the Prince of Wales Hospital. Site Area is about 16,279 square metres and total Gross Floor Area is 71,445 square metres. Equipped with the most advanced medical facilities, the 13-storey new block houses a comprehensive range of clinical areas for services in accident & emergency treatment, pharmacy, diagnostic radiology, cardiovascular intervention centre, rapid response laboratory, operating theatres, skin bank and burns centre, intensive care unit and various kinds of patient wards.

Prince of Wales Hospital Extension Block
Prince of Wales Hospital Extension Block

Design and Features:

The block is a traditional reinforced concrete structure. Externally, the façade is composed of modular tinted glazed windows, aluminium sunshades, aluminium cladding panels and louvers. These features work as an insulation layer to reduce solar heat gain and help to reduce energy consumption for air conditioning. Internally, modular steel panel partition system and solid lightweight concrete infill wall system replace some parts of traditional block wall partitioning for reducing on-site construction waste.

The major public areas, such as main entrance foyer and typical passenger lift lobbies, are provided with glazed curtain wall and windows to maximize the use of day-lighting to achieve energy efficiency and enhance the ambience of internal space. The landscape gardens with existing trees at ground floor, podium roof at both level 6 and level 7, and on the roof can minimize heat gain and create a pleasant environment.

Landscape Garden at podium roof
Landscape Garden at podium roof

To enhance hygienic standard and water consumption efficiency, automatic sensor water taps and low-volume cisterns are installed. Energy saving LED light bulbs and T5 fluorescent tubes are installed. Heat recovery chillers are installed to recover waste heat for pre-heating potable/non-potable water and outdoor air dehumidification. Heat recovery air systems using heat wheels or heat pipes are provided for full outdoor air supply areas. The air handling system for ICU and ID wards has the built-in flexibility to switch to re-circulating mode when the rooms are used for patients with non-airborne infectious diseases, which consumes less energy. Demand control for air conditioning and electrical installations (e.g. variable speed pump for chilled and heating water supply systems, variable speed control of AHU and fans, air-conditioning systems using VAV system, outdoor air supply demand control by CO2 level monitoring, winter reset of room temperature, automatic temperature and lighting setback control, motion detectors to switch on/off lighting and air-conditioning in small offices etc.) are adopted to further reduce energy consumption.

Top