Sustainability Report 2011
Banner
Environmental Design

Sustainable green architecture can be regarded as a practice of designing buildings with responsible concerns in order to reduce the impact on the environment during both construction and operation of the buildings.

Throughout the years, we have been actively applying different environmental ideas in our projects. Examples of the green initiatives include adopting more energy efficiency design, using green construction materials, providing greening and landscaping features which can benefit the quality of life of the building occupants or users of the facilities.

To streamline our process in providing better environmental design in projects, we established guidelines in the Project Administration Handbook (PAH) to assist project teams in applying environmental measures during project implementation.

An example of the guidelines prepared in the PAH includes "Guidelines for Enhancement of Hoarding design for Construction Sites" which sets as a reference for Project Officers to consider different enhancement measures when designing site hoardings. In addition, we also issued a "Guidance Note for Tree Preservation and Protection" which assisted project teams to achieve better results in tree preservation and protection during works project delivery.

Case Study - Additional Columbarium at Diamond Hill

Project Description:

To cope with the rising need from the public, the new columbarium is an extension of the Diamond Hill columbarium which provides an addition of 18,500 niches with ancillary facilities including joss paper burners, joss paper pans, offices, public toilets, store rooms, passenger lifts and a landscaped sitting out area.

Design and Features:

Highlights of the environmental design in this project include:

  • structures with large openings on the walls to facilitate air ventilation;
  • climbing plants are planted on the rooftop and hung over the walls of the building structure; and
  • soft landscaping is provided at the sitting-out area.
Southwest Elevation and the vivid building profile facing Po Kong Village Road
Southwest Elevation and the vivid building profile facing Po Kong Village Road
Planting – the melody propagates along the grand staircase
Planting – the melody propagates along the grand staircase
Soft landscape is forming part of the building elevation
Soft landscape is forming part of the building elevation
Climbing plants are thriving on the structure to form a unity
Climbing plants are thriving on the structure to form a unity
Transplanted ficus is prospering at its new setting
Transplanted ficus is prospering at its new setting
The covered courtyard below the building block to enhance the amenity
The covered courtyard below the building block to enhance the amenity
Top

Case Study - Siu Sai Wan Complex

Project Description:

This municipal services building located in the Eastern District provides residents comfort leisure and recreational facilities. The complex is organized in two building blocks, comprising a 1,000-seat multipurpose arena, an indoor heated swimming pool, a library and activities rooms.

Design and Features:

Highlights of the environmental design in this project include:

  • atrium design which allows natural ventilation and use of day-light in order to reduce the overall energy consumption;
  • ample provision of operable windows, insulated low-E glass and external sun-shading devices in response to the solar path to reduce the heat gain of the building;
  • establishment of a green roof for thermal insulation;
  • installation of a rainwater and grey-water recycling system for green roof irrigation; and
  • installation of service-on-demand escalators, photo-sensors for lighting control.
Atrium of the Complex to utilize day-light to reduce energy consumption
Atrium of the Complex to utilize day-light to reduce energy consumption
Interior design of the Complex
Interior design of the Complex
Top

Case Study - Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin

Project Description:

The project of Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin made good use of a restored landfill on Jordan Valley to provide a wide range of recreational facilities for the community.

The major scope of the project comprises the establishment of an archery field with natural turfed ground; an elderly fitness corner with fitness stations; children's play areas; a central lawn with associated facilities; a landscaped garden with Tai Chi areas, sitting-out facilities, rain-shelters/pavilions and extensive planting of flowering trees and shrubs and ancillary facilities.

Design and Features:

The buildings in the park are characterized by their simplicity in design. In addition, to achieve the theme of sustainable development, the following features have been implemented in the premises:

  • Solar light poles used in the lowest platform;
  • Photovoltaic devices used for heating water for showers in the changing rooms;
  • Recycled plastics used for decking, trellises, pebble walking trail and landscape features; and
  • Recycle tyres used for safety matting in the children's play areas and jogging trail
Thematic landscape design of Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin
Thematic landscape design of Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin
The environmentally friendly features of Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin
The environmentally friendly features of Ngau Chi Wan Recreation Ground, Wong Tai Sin
Top