Community Support and Engagement

Through our diversified building design, construction and maintenance projects, the Department is committed to delivering a high level of quality services for the benefits of the community. Prominent projects carried out in 2012 are presented below.

North Lantau Hospital

To support the strategic development of North Lantau Island and to meet the demand of growing population in the nearby community, the Government has decided to establish a new hospital in Tung Chung, located in the northern part of the Lantau Island. ArchSD was commissioned to carry out the development of the hospital from 2010 to 2012. The eight-storey hospital block will be able to offer a total capacity of 160-beds, with surrounding external greenery area and walkway to link up the adjacent On Tung Street and Chui Kwan Drive. The construction floor area was about 43,000m2.

Photo background Bird View of North Lantau Hospital (Artist's Impression)

Bird View of North Lantau Hospital (Artist's Impression)

Special School in Tuen Mun

ArchSD was engaged in developing a new school premises for the Hong Kong Christian Service Pui Oi School in Tuen Mun to assist the implementation of the New Senior Secondary (NSS) academic structure for special schools. The project was completed in 2012, with a total construction floor area of 12,350m2. The school will provide additional classrooms, boarding places and ancillary facilities to meet the requirements of the NSS academic structure to students with physical disability. Establishing a designated "Green Corner" to cultivate students' interests in horticulture and natural environment, the school is featured with over 4,300 m2 of landscaping area. The beautiful greenery consists of ground floor greening, green roof, and vertical greening with weeping shrubs on planters next to the building wall and bridge.

Photo background
View of the Classroom Block (Artist's Impression)

View of the Classroom Block (Artist's Impression)

View of the Boarding Block and Assembly Hall Block (Artist's Impression)

View of the Boarding Block and Assembly Hall Block (Artist's Impression)

Sport Centre and Community Hall in Tin Shui Wai

With over 13,000m2 of gross floor area and close to 780m2 of landscaping, roof top and vertical greening area, the Sport Centre and Community Hall is located in Area 101, Tin Shui Wai. As a modern recreational complex for the community, the building offers a range of facilities for public usage. Besides the main arena, the building also presents the multi-purpose activity room, table tennis room, dance room, children's play room, conference room, cycle parking spaces and ancillary facilities.

Photo background

Impressive Outlook of Sport Centre and Community Hall in Tin Shui Wai

Redevelopment of Victoria Park Swimming Pool

Situated at the North-east corner of the Victoria Park, the Victoria Park Swimming Pool Complex was first opened in 1957, and is one of the most popular swimming pool complexes in the city. To upgrade the facilities, enhance the hygiene level, and provide a standard indoor heated pool that meets the latest international standards, the Redevelopment of Victoria Park Swimming Pool was commenced in late 2009 and scheduled for completion by 2015. The new Swimming Pool Complex covers a 50x25-metre indoor heated main pool, a 33x25-metre indoor heated multi-purpose pool, 2,500-seat spectator stands, as well as ancillary facilities. The project adopted a number of innovative and effective noise controls and environmental measures during the construction stage, and was awarded the Gold Award (Construction Sector) of the Sectoral Awards of 2012 Hong Kong Awards for Environmental Excellence.

Photo background

Outside and Inside View of the New Victoria Park Swimming Pool Complex

Architectural Design Competition for Cycle Track

As part of the public cycle track network in New Territories implemented by Civil Engineering and Development Department (CEDD), the proposed cycle track between Serenade Cove and Ting Kau will feature a 10 km bridge construction and a unique waterfront environment. The cycle track will provide public facilities such as the Resting Stations and Entry/Exit Hub near Serenade Cove. In August 2012, an architectural design competition with regard to the cycle track was organised by CEDD in collaboration with ArchSD and other Government Departments. The competition invited Senior and Professional Architects / Landscape Architects to contribute their innovative ideas to develop the cycle track into a unique, vibrant and people-oriented setting in harmony with the nature. The competition was also transformed into one of our internal staff motivation schemes to encourage participation.

Photo background Architectural Design Competition for the Cycle Track between Serenade Cove and Ting Kau

Architectural Design Competition for the Cycle Track between Serenade Cove and Ting Kau