Greening and Landscaping

As an on-going initiative, ArchSD will continue to enhance greening and landscaping through maximisation of greenery coverage, including roof greening and vertical greening. As the government's technical adviser, we strive to promote best practices of roof greening and vertical greening to various government departments and quasi-government organisations on subvented projects.

In 2012, we completed 13 projects with green roofs on new buildings and 12 projects with retrofitted green roofs on existing buildings for different government bureaux/departments and related organisations, including:

  • Education Bureau;
  • Civil Aviation Department;
  • Customs and Excise Department;
  • Fire Services Department;
  • Food and Environmental Hygiene Department;
  • Home Affairs Department;
  • Hong Kong Police Force;
  • Immigration Department;
  • Leisure and Cultural Services Department; and
  • Hospital Authority, etc.

The types of buildings/facilities included are columbarium, crematorium, fire station, food inspection facility, government office, government quarter, hospital, joint-user complex, police station, school, sports centre, community hall and swimming pool complex.

25 Green Roof Completed

Case
Study

Provision of Columbarium and Garden of Remembrance at Kiu Tau Road, Wo Hop Shek

The development of the new extension of Wo Hop Shek Columbarium and its Garden of Remembrance (GoR) offers the deceased a final resting place surrounded by greenery.

The project involves the construction of 35,310 indoor niches, 8,400 outdoor niches, centralised joss paper burners, administrative facilities, Customer e-Information Centre for web-worshiping and searching of the tombs or niches of ancestors, and GoR for scattering of cremated ashes.

The project site is located at rural area which covers with lots of greeneries. By making use of the inherent natural beauty, the project is designed as a place with park-line environment.

Photo background Overview of Wo Hop Shek Columbarium and its GoR

Overview of Wo Hop Shek Columbarium and its GoR

Photo background Timber screen shielding of the niches

Timber screen shielding of the niches

The GoR features a variety of flowers and plants in a scenic and tranquil environment, with memorial walls for mounting plaques in memory of the deceased. Two GoRs with different designs are situated at the West Wing and East Wing in the Columbarium. The West Wing involves a Western-style design concept and is decorated with stone animal sculptures and thematic plaque walls in order to create an artistic atmosphere. The East Wing involves a Chinese-style design concept, with three different themes of Chinese plantings (bamboo, plum and willow) for each of the three tiers.

Photo background The GoR in the West Wing decorated with stone animal sculptures and thematic plaque walls

The GoR in the West Wing decorated with stone animal sculptures and thematic plaque walls

Photo background The GoR in the East Wing featured with three different themes of Chinese plantings

The GoR in the East Wing featured with three different themes of Chinese plantings

A symbolic landscaping concept is applied where a square-shaped lawn and a reflecting pool locate outside the Customer e-Information Center next to the centralised joss paper burners. The lawn is constructed in a form of spiral path which symbolises the re-birth of human life. Inspired by a religious poem, the reflecting pool is a square-shaped raised water surface, over which there is a stepping path leading to nowhere in the middle. Such features provide a place for meditation and signify the revisiting of human life after death.

Photo background
A square-shaped lawn
1
A reflecting pool
2
  1. A square-shaped lawn
  2. A reflecting pool

Case
Study

Re-provisioning of Wo Hop Shek Crematorium

The Project involves the re-provision of coffin cremators and existing skeletal cremator in-situ and to provide four additional coffin/dual-purpose cremators by three phases at the same site. Other main construction works include building service halls with ancillary facilities, a pulverising room, a bone storage room, a mortuary, ancillary service rooms and offices.

Photo background The entrance of Wo Hop Shek Crematorium

The entrance of Wo Hop Shek Crematorium

In recent years, the priority on design of crematoriums has been shifted from focusing on functional efficiency to taking care of the feelings of grieved families. As such, a number of architectural elements had been introduced to echo different stages of the funeral process.

The design of the new crematorium brings the nature into the interior of the halls by replacing the backdrop with a narrow courtyard planted with natural bamboos. The design arrangement gives the halls a light glimpse of Chinese symbolism of evergreen, uprighteousness, delicacy and fineness.

Photo background A narrow courtyard planted with natural bamboos inside the hall

A narrow courtyard planted with natural bamboos inside the hall

Making use the roof of the cremation plant room, a large tilted lawn area is provided as a place for meditation before the sad grieving families leave the premises. This landscape area is designed with openness to nature, where sounds of falling water and distant mountain views can help to reduce the sadness of the grieving families, leading them back to the real world.

Photo background

A large tilted lawn area

Photo background The landscape area with openness to nature

The landscape area with openness to nature

Case
Study

Sai Kung Tseung Kwan O Government Complex

The aim of the project is to provide a sports centre, a community hall and office accommodation for government departments in Tseung Kwan O to meet the demand of the community.

The sports centre comprises a multi-purpose main arena with a seating capacity of about 1,200 spectators, a multi-purpose activity room, a table-tennis room, a fitness room, a children play room, a reading corner, an indoor running track, and ancillary facilities.

The community hall involves a multi-purpose hall with a seating capacity of 450, a stage and its ancillary store, a stage meeting room, dressing rooms, a conference room, a management office, an office store, and other ancillary facilities.

Office accommodation provides facilities to district offices of various government departments including Leisure and Cultural Services Department, Home Affairs Department and Food and Environmental Hygiene Department.

With environmentally friendly design, the complex is designed with a green rooftop. Vertical greening is also adopted at the external walls of the building which compliments with the adjacent Pui Shing Garden.

Photo background Overview of Sai Kung Tseung Kwan O Government Complex

Overview of Sai Kung Tseung Kwan O Government Complex

Photo background
Vertical greening and shading screen on the west side of the Complex
1
Green roof above Hang Hau Sports Centre
2
  1. Vertical greening and shading screen on the west side of the Complex
  2. Green roof above Hang Hau Sports Centre
Photo background Reflecting pool and the outdoor setting connecting the Complex with the existing Pui Shing Garden

Reflecting pool and the outdoor setting connecting the Complex with the existing Pui Shing Garden

Photo background
Skylight introducing natural light into the Atrium and the Roof Garden

Skylight introducing natural light into the Atrium and the Roof Garden

Case
Study

New Civil Aviation Department Headquarters

The new Civil Aviation Department (CAD) Headquarters aims to accommodate the new Air Traffic Control Centre (ATCC) and all CAD functional divisions under one roof to optimise resource utilisation and enhance efficiency.

The new CAD Headquarters provide a gross floor area of 41,000m2, comprising the Regulatory and Training Building, an Air Traffic Control Centre and an Accident Investigation and Facilities Building. In addition, the new Headquarters provides an Aviation Education Path which includes three exhibition galleries to introduce Hong Kong's aviation history, air traffic control operations, aviation security, flight safety and aircraft accident investigation.

Landscape design of the project maximises the creation of greenery, aiming to blend in the surrounding environment harmoniously. Within the premises, over 30 per cent of the area and the roof of the Headquarters are garden-landscaped. Roof gardens, open decks, and outdoor terraces are adopted in the design and layout of the buildings.

Photo background Overview of New Civil Aviation Department Headquarters on Airport Island

Overview of New Civil Aviation Department Headquarters on Airport Island