Heritage Conservation

Heritage conservation encompasses the identification, protection and promotion of materials which are important to our culture and history. We therefore pay special attention to the preservation of archaeological and built heritage in Hong Kong.

For the past years, we have been working closely with the Antiquities and Monument Office (AMO) to undertake heritage and conservation projects. We aim to protect, conserve and revitalise appropriate historical and heritage sites and buildings through sustainable approaches for the benefit and enjoyment of present and future generations.

Case
Study

Transformation of the Former Police Married Quarters Site on Hollywood Road into a Creative Industries Landmark

The project aims to revitalise the former Police Married Quarters on Hollywood Road for heritage conservation and to support the operation of Hong Kong's creative industries (the "PMQ" project). The conservation and revitalisation works commenced in 2011 and the facilities will be commissioned in 2014. It is one of the eight projects under the "Conserving Central" initiative announced in the Chief Executive's 2009-10 Policy Address.

Photo background Artist's impression from aerial

Artist's impression from aerial

Photo background Artist's impression from Hollywood Road

Artist's impression from Hollywood Road

The "PMQ" project mainly involves the conversion of two quarter blocks to meet new functional requirements of creative industries with studios, lodges, offices, a creative resource centre, shops and restaurants or cafés. The revitalisation works also include conversion works of building structures to accommodate spaces for organising events for the promotion of creative industries or other activities.

Preservation works of the project include retaining the rubble retaining walls, quoins, granite shafts/plinths/gate posts/steps of the former Central School and preserving the stone wall trees around the site. In addition, the project also involves reprovisioning of three original openings of the former Central School and construction of a new pedestrian opening at Staunton Street near its junction with Shing Wong Street to enhance accessibility and connectivity of the site.

The project has adopted various forms of energy efficient design features that including:

  • heat recovery fresh air pre-conditioners in the air-conditioned spaces for heat energy reclaim of exhaust air;
  • variable-refrigerant-volume (VRV) air-conditioning system;
  • T5 energy efficient fluorescent tubes with electronic ballast and lighting control by occupancy sensors and daylight sensors;
  • compact fluorescent lamps with electronic ballast and lighting control by daylight sensor;
  • LED type feature lights;
  • automatic on/off switching of lighting and ventilation fan inside the lift;
  • photovoltaic LED external lighting; and
  • green roof at the building block.
Photo background Artist's impression on corridor of Block A and B

Artist's impression on corridor of Block A and B

Photo background
Artist's impression on I-Cube from Semi-Covered Event Space
1
Artist's impression on Covered Event Space
2
  1. Artist's impression on I-Cube from semi-covered event space
  2. Artist's impression on covered event space

Case
Study

Relocation of the Court of Final Appeal to No. 8 Jackson Road

The project is a live case of adaptive re-use of Hong Kong's treasured heritage. The works involve the conversion and refurbishment of the building on No. 8 Jackson Road, which was formerly the Supreme Court of Hong Kong until 1978 and was converted into the use of the Legislative Council Building in 1985, for the relocation of the Court of Final Appeal (CFA).

Photo background Existing Former Legislative Council Building (Old Supreme Court Building) at No. 8 Jackson Road

Existing Former Legislative Council Building (Old Supreme Court Building) at No. 8 Jackson Road

Since the exterior of No. 8 Jackson Road is a declared monument and the building is accorded with Grade 1 historic building status, steps are taken in order to minimise the impact on or alteration to the original building.

Photo background Repair and restoration Works to the exterior of the building will be carried out

Repair and restoration Works to the exterior of the building will be carried out

The following building features with heritage value will be conserved:

  • the entire building façade;
  • the original decorative mouldings at ceiling;
  • the original timber teakwood flooring that is in good condition;
  • the former double height Ante-Chamber of the Legislative Council and its features including the supporting brackets, mouldings and metal railings;
  • the verandah on 1/F;
  • the features at the basement including the granite arches, skylights and vent openings;
  • the features with heritage value in the former Chamber of the Legislative Council including the granite columns, ceiling mouldings and timber wall panels; and
  • the remains of the "Bridge of Sighs", which was the former passage from the defendant's area to the Courtrooms of the former Supreme Court.
Photo background
Features in The Former Ante-Chamber of The Legislative Council To Be Conserved
1
The Existing Verandah on 1/F To Be Conserved
2
  1. Features in The former Ante-Chamber of the Legislative Council To be conserved
  2. The existing verandah on 1/F To be conserved

Various forms of energy efficient design and features will be adopted in the building. These include direct sea-water cooling air-conditioning system with high efficiency water-cooled chiller; automatic demand control of chilled water circulation system; demand control of fresh air supply with carbon dioxide sensors; and fan coil units with brushless direct current motors.

The future CFA building will provide a total net operational floor area of about 3,070 m2. The premises will mainly use for accommodating facilities such as courtrooms, chambers for Judges, facilities for lawyers, offices for the Development Division of the Judiciary Administration, a custody area for defendants, a library for Judges and judiciary staff of the CFA , etc.

The future CFA building is a building of great historical value and interest, which was part of the community. As such, it is planned to open as much as possible the building to the public, provided that the functioning of the Court is not affected. Two galleries will also be set up upon completion of the project, of which one will be used for exhibits relevant to the Judiciary and the other will be in connection with the history of architectural development of the building.